Veterinary Anesthesia & Analgesia Support Group
Practical Information for the Compassionate Veterinary Practitioner
line decor
HOME   
line decor
 
    Alfakson (Alfaxan®)
   

Hans Nieuwendijk

    Nizozemska
    March 2011
   

 

   

Alfakson nije novi lijek. Prvotno se pojavio u sedamdesetima u kombinaciji sa alfadolonom. Tvornička imena su bila Althesin® za humani pripravak i Saffan® za veterinarski.  Oba su povučena sa tržišta zbog nuspojava koje su se najčešće očitovale kao anafilaksijske reakcije. One su vjerojatno bile uzrokovane otapalom  - Cremoforom EL®, derivatom ricinusovog ulja.

Alfakson  se ponovno pojavio na tržištu i to kao  vodotopivi neuroanestetik. Topivost u vodi postignuta je vezanjem molekule alfaksona na molekulu ciklodektrina. Brzo se metabolizira u jetri i ne uzrokuje otpuštanje histamina kao prijašnji pripravak.  Alfakson postiže svoje učinak vežući se na GABA receptore.

Sa alfaksonom, veterinari su dobili još jedan anestetik sa kratkim i brzim nastupom sa minimalnim nuzučincima. U osnovi, njegova klinička upotreba se može usporediti sa onom propofola. Za razliku od propofola, alfakson ima mininalan utjecaj na kardiovaskularni sustav kada se daje u normalnim dozama. U dozi od 20mg/kg postoji znatan utjecaj na srčani minutni volumen no to je daleko iznad  kliničkih doza1,2,3.

Slično propofolu, alfakson je lijek za indukciju,  koji je zbog svog kratko polu-vremena raspada vrlo primjenjiv za boluse ili kontinuiranu infuziju. Za razliku od propofola, alfakson ne pokazuje sklonost  nakupljanju prilikom dugotrajnijih kontinuiranih infuzija.

Alfaxan® je siguran u kombinaciji sa lijekovima za premedikaciju (xylazinom, medetomidinom, dexmedetomidinom, acepromazinom, midazolamom), opioidima (morfij, metadon, butorfanol, nalbufin, buprenorfin, hidromorfon, fentanil) i NSPUL.

Iako je u u Europi Alfaxan® registriran samo za intravensku a ne i za intramuskularnu primjenu, alfakson se može davati i intramuskularno u pasa i mačaka. U Australiji je lijek registriran i za intramuskularnu primjenu.  Intramuskalarna injekcija nije bolna a nastup djelovanja je brz.  Ovaj način primjene velika je prednost ovog lijeka nad propofolom. Nažalost, u većih pasa volumen lijeka može predstavljati problem za i.m. davanje.

Još uvijek je kontroverzno dali alfakson posjeduje analgetska svojstva ili ne. Ako i da, njegova analgetska svojstva su minimalna i on se ne bi smio smatrati značajnim analgetikom.

Neželjeni nuzučinci:

  • Intravenska indukcija mora se primjenjivati vrlo polako jer je moguć period prestanak disanja,iako rjeđe nego što se to događa sa propofolom
  • Oporavak može biti buran, osobito ako se koristi sam sa malo ili bez premedikacije Mačke su, čini se, osobito osjetljive na vanjske podražaje tijekom buđenja i oporavak bi trebao biti u tihoj , zatamljenoj prostoriji4,5.
DOZE


Intravenska indukcija sa alfaksonom se daje do efekta, odnosno lijek se titrira do mogućnosti endotrahealne intubacije.Doze navedene su samo smjernice i mogu se povećati ili smanjiti  u ovisnosti o premedikaciji i stupnju sedacije. Najveće smanjenje indukcijske doze izazvat će (dex) medetomidin u kombinaciji sa opioidom6.

Indukcija u anesteziju

i.v.

Pas

1 – 3 mg/kg

Mačka

2 – 5 mg/kg

Intramuskularni put primjena je vrlo učinkovit način za sedirati uzbuđene i potencijalno visoko rizične pacijente .Primjerice, mačka nakon traume, mačak sa začepljenom uretrom ili vrlo nervozan mali pas. Unutar nekoliko minuta alfakson će  nervoznog, uplašenom  i stesiranog pacijenta učiniti  opuštenim pacijentom koji će dopustiti pregled,  terapiju i postavljanje intravenskog katetera. Za ovu indikaciju, najbolje je ga je kombinirati sa midazolamom.Na taj način možemo značajno smanjiti stres uzrokovan fizičkim sputavanjem takve životinje.

I.M. Sedacija

I.M. sedacija

Alfaksone

Midazolam

Pas/mačka

2 – 4 mg/kg

0.3 mg/kg

Poput indukcije, održavanje anestezije je također titriranjem do efekta. Kada se koristi nakon  predmedikacije (dex)medetomidinom koristi se niža doza7,8.

Održavanje anestezije

Održavanje

CRI

Pas

4 – 7 mg/kg/hr

Mačka

5 – 8 mg/kg/hr

 

Dodatne informacije:

  • Alfakson ima minimalne učinka na plod kada se koristi prilikom indukcije za carski rezn9
  • Alfakson može zamijeniti etomidat kod visoko rizičnih pacijenata
  • Alfakson se može koristiti kod hrtovaa10
  • može se davati mačkama u dugotrajnoj  kontinuiranoj infuziji bez opasnosti od kumulativnih učinaka kakve možemo vidjeti sa propofolom
  • Alfaxan ne sadrži konzervanse. Upustvo u korištenju lijeka u Novom Zelandu i Australiji  kaže da bi se otvorena ampula trebala iskoristiti unutar 24 sata, ali može stajati i do sedam dana na 4 stupnja celzijusa.Ne smije se koristiti ako otopina nije čista, bezbojna ili ako ima vidljivih čestica.Uputa o lijeku u UK kaže da je rok trajanja neotvorene ampule 30 mjeseci, te da neiskorišten ostatak otopine treba baciti.
  • Za korištenje u manjih pacijenata lijek se može razrijediti iz njegove normalne koncentracije od 10mg/ml u  5mg/ml sa jednakim volumenom ringerove otopine ili 0.9% NaCl za preciznije doziranje.
     
    Prevoditelj: Andrija Musulin
     
    *Opaska webmastera:  Dr. Nieuwendijk  ima preko 4 godine kliničkog iskustva sa alfaksonom.  To uključuje i  bogato iskustvo sa korištenjem propofola i alfaksona u obliku kontinuirane infuzije (CRI).
     
     
    Dodatne  informacije o alfaksonu
     
     
    Povratak na vrh stranice
     
     
    Page References:
    1 The cardiorespiratory and anesthetic effects of clinical and supraclinical doses of alfaxalone in cats. Muir W, Lerche P, Wiese A, Nelson L, Pasloske K, Whittem T. Vet Anaesth Analg. 2009 Jan;36(1):42-54.
    2 Cardiorespiratory and anesthetic effects of clinical and supraclinical doses of alfaxalone in dogs. Muir W, Lerche P, Wiese A, Nelson L, Pasloske K, Whittem T. Vet Anaesth Analg. 2008 Nov;35(6):451-62. Epub 2008 Sep 11.
    3 Plasma pharmacokinetics of alfaxalone in dogs after an intravenous bolus of Alfaxan-CD RTU. Ferré PJ, Pasloske K, Whittem T, Ranasinghe MG, Li Q, Lefebvre HP. Vet Anaesth Analg. 2006 Jul;33(4):229-36.
    4 Clinical evaluation of Alfaxan-CD(R) as an intravenous anaesthetic in young cats. Zaki S, Ticehurst K, Miyaki Y. Aust Vet J. 2009 Mar;87(3):82-7.
    5 Induction of anaesthesia with alfaxalone or propofol before isoflurane maintenance in cats. Taboada FM, Murison PJ. Vet Rec. 2010 Jul 17;167(3):85-9.
    6 Alfaxalone induction dose following administration of medetomidine and butorphanol in the dog. Maddern K, Adams VJ, Hill NA, Leece EA. Vet Anaesth Analg. 2010 Jan;37(1):7-13.
    7 The pharmacokinetics and pharmacodynamics of alfaxalone in cats after single and multiple intravenous administration of Alfaxan at clinical and supraclinical doses. Whittem T, Pasloske KS, Heit MC, Ranasinghe MG. J Vet Pharmacol Ther. 2008 Dec;31(6):571-9.
    8 Comparison of the anesthetic efficacy and cardiopulmonary effects of continuous rate infusions of alfaxalone-2-hydroxypropyl-beta-cyclodextrin and propofol in dogs. Ambros B, Duke-Novakovski T, Pasloske KS. Am J Vet Res. 2008 Nov;69(11):1391-8.
    9 Jurox Study (JX9604.03-C016) A multi-centre clinical trial evaluating the efficacy and safety of Alfaxan®-CD RTU administered to dogs for induction of anaesthesia prior to Caesarean section.
    10 Plasma pharmacokinetics of alfaxalone in both premedicated and unpremedicated Greyhound dogs after single, intravenous administration of Alfaxan at a clinical dose. Pasloske K, Sauer B, Perkins N, Whittem T. J Vet Pharmacol Ther. 2009 Oct;32(5):510-3.
     
     
    Questions or problems regarding this web site should be directed to DRSTEIN@VASG.ORG .
Copyright © 2003 ASAH. All rights reserved.
Last modified: April 8, 2011 .